De boekhouding doen is verplicht voor elke ondernemer en ZZP-er

belasting

De boekhouding is voor maar weinig mensen een geliefde activiteit. Toch dient elke zelfstandige ondernemer of bedrijf de boekhouding bij te houden om vervolgens de financiële jaarcijfers door te geven aan de belastingdienst. Dit is bij de wet verplicht en valt simpelweg niet aan te ontkomen. Er zijn verschillende manieren om de boekhouding te doen.

Afhankelijk van het type bedrijf en de omvang wordt de boekhouding in sommige gevallen uitbesteed aan een derde partij die helpt bij het verzamelen en samenvoegen van alle gegevens en zorgt er ook voor dat er op een overzichtelijke manier gerapporteerd wordt op het bedrijfsresultaat. De boekhouding uitbesteden is echter nogal kostbaar en voor veel midden- en kleinbedrijven niet mogelijk, waardoor er niets anders op zit dan om zelf de boekhouding te doen. Ook op dat gebied zijn er echter meerdere manieren om dit te doen.

De boekhouding doen in Excel zorgt voor een aantal uitdagingen

De meeste ondernemers of ZZP-ers die zelf de boekhouding doen, kiezen ervoor om gebruik te maken van een software programma. Microsoft Excel is het meest bekende en meest gebruikte programma, maar heeft ook een aantal uitdagingen. Excel heeft namelijk een aantal templates die gebruikt kunnen worden, maar dient verder zelf wel handmatig geprogrammeerd te worden.

Alle formules die je wil gebruiken dien je zelf in te voeren, dus een bepaalde mate van basisvaardigheden zijn nodig om met dit programma te werken. Ook kan het soms voorkomen dat je door de manuele manier van werken in Excel per ongeluk fouten maakt in de formules die foute resultaten geven op de overzichten. Wanneer je hier niet helemaal vertrouwd mee bent dan is het in veel gevallen raadzaam om voor een andere voorgeprogrammeerd boekhoudprogramma te kiezen.

Online boekhoudprogramma’s zijn erg populair

Er zijn naast Excel nog vele andere varianten van online boekhouden zzp gratis opties te gebruiken die vaak een stuk gebruiksvriendelijker zijn en ook andere voordelen met zich meebrengen. Zo werken veel online boekhoudprogramma’s met voorgeprogrammeerde formules die het zeer eenvoudig maken om de cijfers in te voeren en zelf de resultaten overzichtelijk publiceert.

Deze gegevens worden in veel boekhouding apps opgeslagen in een cloud, wat als voordeel heeft dat je vanaf overal bij de cijfers kan komen en ook alle dagen van het jaar een ge-update versie van de cijfers hebt, zodat je snel kan schakelen in de bedrijfsvoering indien de resultaten daarom vragen.

Comments are disabled.