Cryptocurrency en belastingaangifte

Cryptocurrency en belastingaangifte

De laatste jaren is de populariteit van de cryptocurrency enorm gegroeid. Er zijn verschillende motivaties om te investeren in cryptocurrency, waaronder natuurlijk het behalen van rendement. Voordat je gaat investeren in cryptocurrencies, is het altijd handig om te weten hoe het zit met cryptocurrency en de belastingaangifte. Wil je bijvoorbeeld investeren in Bitcoin of SHIB kopen? Lees dan dit artikel verder over hoe het zit met cryptocurrency en de belastingaangifte. 

Belastingplicht

Een eerste kwestie om te bespreken, is de belastingplicht en cryptocurrency. Ben je belastingplichtig wanneer je cryptocurrency bezit? Het antwoord hierop is ja. De Belastingdienst beschouwt cryptocurrency als een vermogensbestanddeel. Daarom moet je de waarde hiervan ook opgeven in box 3 van de belastingaangifte. Het opgeven van cryptocurrency in de belastingaangifte kan in het begin lastig lijken. Het is ook belangrijk om dit goed te doen, om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Hieronder bespreken we dan ook een aantal stappen die belangrijk zijn bij het opnemen van je crypto in de belastingaangifte.

Bepaal de waarde van je cryptocurrency

Allereerst moet je de waarde van je cryptocurrency bepalen op 1 januari van het betreffende belastingjaar en op het moment van verkoop. Hier kun je verschillende websites en applicaties voor gebruiken. Deze kunnen de huidige waarde van verschillende cryptocurrencies aangeven. 

Vul box 3 in

Je geeft je cryptocurrency op in box 3 van de belastingaangifte. Hier moet je de totale waarde van al je bezittingen op 1 januari van het betreffende belastingjaar opgeven en daarbij ook de waarde van je cryptocurrency.

Verwerk transacties

Wanneer je cryptocurrency hebt verkocht, is het de bedoeling dat je deze transacties verwerkt in je belastingaangifte. Je betaalt namelijk belasting over de winst die je maakt. Je trekt de aankoopprijs van de waarde van de cryptocurrency op het moment van verkoop. Zo bereken je de winst die je moet opgeven in de inkomstenbelasting. 

Let op andere belastingen

Verder is het belangrijk om ook op andere belastingen te letten. In sommige situaties kunnen er ook andere belastingen, zoals vermogensbelasting, van toepassing zijn. Voordat je belastingaangifte doet, is het dus belangrijk om dit goed te controleren. 

Raadpleeg een expert

Mocht je verder nog twijfelen over hoe je cryptocurrency in jouw situatie correct moet opgeven in de belastingaangifte, dan kun je het beste een expert, zoals een belastingadviseur, raadplegen. Deze kunnen jou helpen om deze taak op de juiste manier en ook tijdig uit te voeren. 

Comments are disabled.